torstai 18. huhtikuuta 2013

The Amityville Horror


 Kun George Lutz ostaa perheelleen uuden kodin tietoisena siinä tapahtuneista murhista niin ei kukaan uskonut mihin kaikki vielä johtaa muutamassa viikossa. Kun oudot äänet muuttuvat päivä päivältä uhkaavimmiksi sekä talon ilmapiirin käydessä painostavammaksi alkaa George oireilemaan. Unta ei saa, vainoharhat kasvaa ja yleinen terveys heikkenee silmissä muunkin perheen kärsiessä tapahtumien keskellä joille ei kukaan tunnu voivan mitään. Onko vaarana historian toistuminen vai onko jotain vielä tehtävissä?

 Perustuu tositapahtumiin... Niin, mitä sitten oikeasti tapahtuikaan? George Lutz oli pienyrittäjä jolla on iso perhe ja talo ei ollut halpa mutta unelmien täyttymys kokonsa ja sijaintinsa puolesta. Tietoinen riski siis. Näkemieni dokumenttien mukaan ainakin elokuvan loppua on muutettu radikaalisti sillä Lutzien väitetty viimeinen kokemus talossa oli tyystin erilainen. Jay Ansonin nopeasti tapahtumien jälkeen julkaistua kirjaa en ole lukenut mutta Lutzit saivat siitä joidenkin lähteiden mukaan hyvän korvauksen (Heidän oman väittämyksen mukaan he eivät saaneet penniäkään) ja filmatisointi oikeudet myytiin myös nopeasti. Oliko talo riivattu vai oliko tarinan taustalla muut syyt aikana jolloin kummitus- ja paholaistarinat möivät kuin häkä?

Talo siis on oikea ja vieläkin pystyssä Amityvillen kylässä vaikkakin ulkonäköä on muokattu 1990-luvulla ja jopa katuosoitetta on vaihdettu jottei kaiken maailman huurupäät parveilisi taikavarpujensa kanssa tontilla ja kyllähän taloa käytettiin myös tämän, sekä joidenkin jatko-osien, kuvauspaikkana joten voi olla että joku kaltaiseni harrastaja harhailee myös nurmikolle silloin tällöin.

 Olipa tarina alunperin tosi tai ei niin leffassa on hyvä tunnelma joka jaksaa kantaa loppuun asti vaikkei missään vaiheessa nyt tajunnan räjäyttäväksi kokemukseksi kasvakaan. Erikseen täytyy mainita James Brolin ikimuistettava roolityö George Lutzina, hieno suoritus.

8/10

IMDb

The Amityville Horror

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti