tiistai 21. toukokuuta 2013

Dracula 3D


 Fiktiivinen tarina Draculasta, Transylvanialaisesta vampyyrikreivistä, joka on muunnos todellisesta Vlad Tepesistä, on tuttu muodossa tai toisessa kaikille. Bram Stokerin kirja on jo yli sata vuotta vanha ja filmatisointeja verenimijästä on tehty enemmän kuin mistään muusta hahmosta. Joistain on tullut ansaitusti klassikoita, valtaosan on puhdasta rahastusta tunnetulla nimellä sisällön ollessa luokatonta roskaa.

 Tarinaa on muokattu eri aikakausiin sopiviksi vaihtelevalla menestyksellä parhaimpien sijoittuessa Stokerin kirjoittaman 1900-luvun loppupuolelle.  Dario Argenton versio sijoittuu tähän klassiseen aikakauteen ja tarinaa on muokattu yllättävän paljon uuden näkemyksen aikaansaamiseksi ja tapahtumat ovat vain pohjimmiltaan samoja ja hahmot monen muun version, sekä kirjan, rinnalla lähinnä nimellisesti tuttuja liki kokonaan uudestaan kirjoitetussa tarinassa.

 Ohjaaja Argenton osittain käsikirjoittama visio Draculasta toimiikin tarinana yllättävän hyvin eikä toteutuskaan ole huonoimmasta päästä. Elokuvassa on rohkeita vetoja jollaisia ei muissa Draculoissa ole ollut ja osa toimiikin hyvin, joitakin taas olisi pitänyt miettiä pidempään ja muutoinkin osassa kohtauksista on hätiköimisen makua. Syynä saattaa olla se että rahoituksen kanssa oli pahoja ongelmia eikä kaikkea ole voitu tehdä niinkuin olisi haluttu. Yhdeksi ongelmaksi muodostuu myös Argenton vanhan yhteistyökumppanin Claudio Simonettin musiikit sillä ne ovat kammottavat ja pääteema onkin niitä harvoja onnistumisia. Lopputunnari onkin jo huonoudessaan omaa luokkaansa.

 Thomas Kretchman on aggressiivinen ja brutaali Dracula joka sopiikin hyvin Argenton tyyliin näyttää väkivalta tarkasti ja näin efektimaestro Sergio Stivalettin kädenjälki pääsee näkymään edukseen. Huonosti tehty CGI taas ei ole eduksi koskaan ja ohjaajan julkisestikin myöntämä inho näyttelijöitä kohtaan näkyy tässä välinpitämättömyytenä suorituksiin, hahmon sijainnin kuvassa ollessa tärkeämpi. Vaikka yleensä kiinnitänkin huomiota näyttelijöiden edesauttamuksiin niin Argenton leffoissa niiden heikkous ei ole koskaan häirinnyt, tässä tosin ollaan jo rajoilla Hauerin ja Kretchmanin ollessa ainoita jotka erottuu edukseen.

 Jos tämän katsot niin kannattaa katsoa täysin uusin silmin ja unohtaa aikaisemmat sillä itse osasin odottaa vain sitä jo ennenkin nähtyä mutta sainkin jotain muuta joka lisää pisteitä. Moni muu asia tosin tiputtaa niitä sillä vaikka Dario Argento on yksi suosikeistani niin huonoja hänkin on tehnyt. tällä kertaa nippanappa plussan puolella.

6/10

IMDb

Dracula 3D

DVDCompare

-----

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti