lauantai 25. toukokuuta 2013

Predator


 Kun C.I.A.:ssa työskentelevä vanha kaveri värvää Dutchin miehineen pelastamaan viidakkoon tippuneen helikopterin matkustajat yksinkertaiselta kuulostavassa operaatiossa niin eihän asiat koskaan ole niin helppoja kuin miltä ne vaikuttaa. Helikopteri löytyykin mutta kaikki ei ole niinkuin pitäisi ja yllätyksien tullessa omaltakin puolelta ei kukaan joukosta olisi tarvinnut peräänsä jotain huomattavasti vaarallisempaa kuin yksikään eläin tai ihminen on. Avaruus kun on ääretön ja sieltä tulevat vieraat eivät kaikki paranna hehkuvalla sormellaan ja soittele kotiin vaan ovat jotain aivan muuta.

 John McTiernanin toinen ohjaus teki saman toimintaelokuville kuin Ridley Scottin toinen elokuva, Alien, teki scifille sillä kummatkin mullistivat oman genrensä tuoden jotain uutta jo totuttuun kaavaan. Toinen yhdistävä tekijä on molempien hirviöiden hienous sillä H.R. Gigerin luoma Alien on Stan (R.I.P.) Winstonin Predatorin ohella elokuvahistorian hienoimpiin luomuksiin kuuluvia.   Hirviöelokuvan suurin vahvuus on ehdottomasti toimiva hirviö ja tämän kohdalla, kuten Alieninkin, oli hyvin lähellä käydä huonosti sillä alkuperäinen Predator oli lähinnä naurettavan näköinen kaksijalkainen hyönteinen (Puvun sisällä oli tässä vaiheessa Jean-Claude van Damme) mutta kun rahat loppuivat kesken kuvausten niin onneksi  tuottajat saivat sen verran lisärahoitusta studiolta että se mahdollisti myös Winstonin palkkaamisen ja kokonaan uuden olennon luomisen jota Kevin Peter Hall tulkitsee loistavasti.

 Kuvauspaikat ovat olleet täynnä suuria hauiksia ja vielä suurempia egoja (Näistä Sonny Landham tarvitsi vartijan. Ei sen vuoksi että häneen olisi kohdistunut vaara vaan hän olisi voinut olla vaaraksi muille.) ja se näkyy läpi elokuvan testosteronin melkein haistessa televisiosta. Juuri sellaista tämänkaltainen elokuva tarvitseekin mutta onneksi kaikki kumminkin osaa näytellä vaikkei Oscareita ansaitsekaan.

 Edelleen yksi suosikeistani johon ajan hammas ei ole juurikaan purrut kaiken ollessa tarpeellista, tunnelman pysyessä tiiviinä alusta loppuun.

10/10

IMDb

Predator

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti