torstai 8. elokuuta 2013

JFK


 Dallas, marraskuun 22 1963. Ilmoille kajahtaa kenties maailman kuuluisimpien laukausten äänet ja presidentti John F. Kennedyn salamurhasta tulee arvoitus jota spekuloidaan vielä tänä päivänäkin. Mitä hulluimmat salaliittoteoriat alkavat elämään liki välittömästi mutta ovatko kaikki niin hulluja? Entä jos taustalla olikin salaliitto ja ampujaksi nimetty Lee Harvey Oswald vain syntipukki, isomman koneiston jäädessä piiloon ja vapaaksi viemään Amerikkaa haluamaansa suuntaan?

 Moni uskoo ettei Oswald toiminut yksin, jos ollenkaan, ja New Orleansin yleinen syyttäjä Jim Garrison oli yksi heistä. Hänen tutkimuksiinsa Oliver Stone onkin isoilta osin elokuvansa pohjannut sekä erinäisistä lähteistä kasattuihin todisteisiin ja Stone onkin myöntänyt ettei hänen elokuvansa ole absoluuttinen totuus vaan osittain hänen omaa spekulointia sisältävä tulkintansa todisteiden pohjalta. Monella taholla oli syy hankkiutua eroon Kennedystä sillä JFK ravisteli voimakkaasti toisen maailmansodan jälkeisen valtaeliitin ja armeijan totuttuja kaavoja ja otti oikeasti käyttöön asemansa armeijan ylipäällikkönä tehden ennen näkemättömiä muutoksia, kieltäytyi auttamasta Kuuban pakolaisia Sikojen lahdella, oli joidenkin mielestä kommunistien ystävä mikä oli pahin mahdollinen rikos kylmänsodan aikaisessa Amerikassa, kaveerasi ihmisoikeusaktivistien ja mustien kanssa ynnä muuta epäsovinnaista ja jos Amerikka jotain pelkää niin se on totutusta poikkeamista.

 Oswald leimattiin syylliseksi mediassa ennen oikeudenkäyntiä jota ei edes tullut mafiakytköksistään tunnetun Jack Rubyn päästessä aseistettuna maanalaiseen parkkihalliin ampumaan Lee Harveytä lähietäisyydeltä kuolettavin seurauksin poliisien läsnäollessa ja valtion tutkimukset päättyivät vuosiksi siihen, nykyisen virallisen kannan ollessa että taustalla oli "todennäköinen salaliitto". Syyttäjä Jim Garrison onkin ainoa joka on nostanut syytteitä JFK: n murhasta, hyvin perustein ja todisteiden ollessa vakuuttavia.

 Jos salaliitto oli olemassa niin siinä oli mukana kymmeniä ihmisiä eli mikä on todennäköisyys että kaikki heistä osaisivat pitää salaisuuden? Sanoisin että hyvin pieni mutta monia ihmisiä joiden epäiltiin tietävän asiasta jotain kuoli epäilyttävissä olosuhteissa eikä ruumiinavauksia sallittu ja asiaan tavalla tai toisella liittyneitä ihmisiä kuolikin pitkälti toistasataa muutaman vuoden sisällä tapahtuneesta mikä on ruokkinut salaliittoon uskovien epäilyjä entisestään, pienten yksityiskohtien tuodessa paljon savua mutta myös hiukan tultakin.

 Ohjaaja sotkee alkuperäistä kuvamateriaalia dramatisoituihin hyvin onnistuneesti ja saakin aikaan uskottavan tarinan tapahtumista sekä hyvän elokuvan joka tutusta aiheestaan huolimatta on jännittävä sekä mielenkiintoinen ja oikeiden silminnäkijöiden mukana olo pienissä rooleissa, sekä joidenkin kuvauspaikkojen neuvonantajina, tuo tietty lisänsä. Kaikkea ei ole vielä asiasta kerrottu ja salaisiksi luokitellut tutkimustulokset ovat lukkojen takana vielä noin 15 vuotta eli kaikki asiaan liittyneet ovat taatusti kuolleet siihen mennessä. Olipa totuus mikä tahansa niin silti JFK on niitä harvoja yli kolmetuntisia elokuvia jotka olen jaksanut katsoa useamminkin.

9/10

IMDb

JFK

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti