tiistai 20. elokuuta 2013

The Blob (1988)


 Arborvillen pieni vuoristokaupunki on pulassa: Asukkaiden elanto tulee laskettelurinteista ja talvi aktiviteeteistä mutta lumimäärät ovat olleet vähäisiä ja kaupungin jalkapallojoukkueen menestys onkin suurin ylpeyden aihe koko väestölle. Mutta elannon niukkuus on pieni ongelma siinä vaiheessa kun meteoriitin mukana tullut syövyttävä matkalainen saapuu sairaalaan kodittoman romunkerääjän kädessä, aiheuttaen kuolemaa ja kaaosta liki välittömästi.

 The Blob osoittaa sen että joskus uusintaversiot ovat tarpeen sillä vaikka alkuperäinen on vieläkin suht toimiva iästään huolimatta niin silti se jää vaisuksi potentiaaliinsa verrattuna. Elokuva osoittaa myös sen ettei uusintaversio aina tarkoita automaattisesti huonompaa, tai huonoa ylipäätään, sillä Chuck Russellin ohjauksessa tarina nousee alkuperäistä paremmaksi monipuolisemmalla kerronnalla, hienoilla hahmoilla sekä tietysti paremmilla tehosteillaan joita kumminkin näytetään ja käytetään hillitysti kunnes tilanne vaatii mahtipontisuutta.

 Elokuva on nykymittapuussa verimäärältään kesy ja nykyisen leikkaamattoman version ikäraja onkin 15 vuotta kun taas pimeinä videosensuurin vuosina The Blob oli kielletty alle 16-vuotiailta ja saksien naksetta oli kuultu kun jonkun kukkahattutädin mielivaltaisia päätöksiä toteutettiin sillä jokaisesta kuolemasta puuttui jotain, kokonaiskeston typistyessä noin 2 minuuttia. Mutta vaikka leffa onkin vähäverinen niin kesyähän se ei tarkoita vaan tehokeinoina kuolemissa on käytetty hyvää tunnelmaa sekä yksityiskohtaisuutta ja kekseliäisyyttä jota hyvin useasti korvataan verikylvyillä, joko budjetillisista tai mielikuvituksellisista syistä sillä halvempi ja helpompi ratkaisuhan se on, joskin itselleni se heikompi vaihtoehto. Toki silläkin saralla löytyy hyviä mutta ne ovat sitten oma lukunsa.

 Rob Zombie oli suunnittelemassa uutta versiota The Blobista, jääden sitten tuotantopuolelle ja lopulta projektista pois ja näillä näkymin koko elokuva on haudattu. Mielestäni hyvä niin sillä ei tämä päivitystä kaipaa kokonaisuuden toimiessa edelleen ja kyllä katsomiskertojakin on kertynyt joitain kymmeniä julkaisusta tähän päivään mennessä.

9/10  

IMDb

The Blob

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti