sunnuntai 22. syyskuuta 2013

The Bourne Identity


 Kalastusalus löytää merestä tajuttomana kelluvan miehen joka ei herättyään tiedä kuka hän on. Muisti ei meinaa palautua millään vaikka yllättäviä taitoja hänellä tuntuu olevan vaikka muille jakaa ja ainoa johtolanka vie Sveitsiin. Koska oma identiteetti kiinnostaa niin jälkiä on seurattava vaikka viisainta olisi saattanut olla jäädä unholaan.

 Doug Limanin ohjaama Robert Ludlumin kirjaan perustuva The Bourne Identity teki aikoinaan kaksi ihmetekoa: Se loi agenttitrillerit uudestaan (Ja pakotti jopa Bondit uuteen muottiin realistisemmalla otteellaan) sekä osoitti sen että Matt Damonista on näyttelijäksi. Elokuva kestää helposti useamman katselun vaikka tarina tuttu onkin sillä se on hyvin ohjattu sekä näytelty kokonaisuus jonka pakollinen rakkaustarinakaan ei tunnu väkinäiselle mikä on äärimmäisen harvinaista. Toiminta kohtauksissa ei ole mitään ylimääräistä vaan kaikki on pidetty minimissä, jopa musiikin käyttöä on hillitty yllättävän paljon, ja Euroopan kaupunkien kaduilla tapahtuvat takaa-ajot tuovat mieleen mm French Connectionin ja Roninin näyttävyydellä sekä uskottavuudellaan.

 Elokuva edustaa modernin trillerin ja toimintaelokuvan kärkeä jopa omillaankin mutta aivan kuten Infernal Affairsin kohdalla niin kyllähän alkuperäinen Bourne-trilogia on yksi suuri kokonaisuus ja olisikin typeryyttä jättää jatko-osat katsomatta. Näihin en laske The Bourne Legacya joka pienistä yhdistävistä linkeistä huolimatta on oma elokuvansa ja koko saagan ehdottomasti heikoin joskin katsottava leffa.

8/10

IMDb

The Bourne Identity

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti