maanantai 7. lokakuuta 2013

Prison


 Rawlinsin vuonna 1968 suljettu vankila täytyy avata uudestaan ja johtajaksi on tulossa sen entinen vartija jonka mielestä vankilan tarkoituksena on rankaista, ei parantaa. Vangit tuodaankin kunnostamaan omaa asuin ympäristöään ja johtajan määrätessä vanhan teloituskammion umpeen muuratun seinän purettavaksi vapautuu sieltä kostonhaluinen menneisyys joka ei tunne armoa ketään kohtaan.

 Renny Harlin lähti aikoinaan Yhdysvaltoihin Markus Selinin kanssa, joka palasi pian häntä koipien välissä takaisin, mutta Renny pojan kykyihin uskoi kumminkin pari kauhutuottajaa (Irvin Yablans ja Charles Band) ja näin Lauri Mauritz Harjola sai ohjattavakseen Prisonin joka on kuvattu oikeassa, käytöstä poistetussa vankilassa ja statisteina on käytetty kuvauspaikan vieressä olleen uuden vankilan asukkeja. Tästä johtuen myös vartijoiden näyttelijöistä suuri osa on oikeita sekä aseistettuja sillä vankeja on ollut kuvauspaikalla joka päivä joitain kymmeniä, parhaimmillaan sata.

 Elokuva on hidastempoinen ja ensimmäinen puolituntinen käytetäänkin hahmoihin tutustumiseen mutta tylsäksi ei touhu missään välissä pääse ja tahti kiihtyykin loppua kohden mennessä. Yksinkertaista kokonaisuutta tukee hyvät näyttelijät joista valtaosa on mukana kuviossa vieläkin, osa tosin jo haudassakin, ja tanskalaisen Viggo Mortensenin kasvot ja kyvyt tuntee nykyään koko maailma. Hyvin rajallinen 1,3 miljoonan dollarin budjetti on käytetty hyvin ja efektipuoli onkin aikalaisittain komeaa sekä paikoitellen veristäkin katsottavaa.

 Prison on Renny Harlinin ensimmäinen Amerikan puolella tekemä elokuva josta näkee sen miksi Suomipoika sai lisääkin töitä rapakon toisella puolella sillä visuaalista silmää hänellä on ollut alusta lähtien. Helposti ei Harlinin ura kumminkaan käynnistynyt sillä hän asui pitkään autossaan ja näytti kaikille halukkaille Born Americania, esikoistaan joka alkuun kiellettiin Suomessa kokonaan eikä tämänkään julkaisu täällä aikoinaan helppoa ollut sensuurin lyödessä hampaansa syvään. Onneksi tilanne on muuttunut ja nykyinen myynnissä oleva versio on täysin leikkaamaton.

 Leffa on hyvä, tunnelmallinen pienen budjetin kokonaisuus jonka käsikirjoituksen epäloogisuudet voin antaa henkilökohtaisesti helposti anteeksi, osittain siitä syystä että tämä oli yksi teinivuosien suosikeista mutta valtaosin sen vuoksi että elokuva on muutoin toimiva. Hyvä että Harlin sai uran, vaikka edes keskinkertaisen (NurinaNurkka).

Henkilökohtainen manifesti:
 Koska elokuvissa on ikäraja joka ei ole suositus vaan lain määrämä raja niin noudattakaa niitä hyvät ihmiset jottei pääse käymään enää koskaan samoin kuin 1987 sillä silloin rajoja ei noudattanut kukaan eikä ikiä kysellyt yksikään vuokraamoiden pitäjä. Tästä kukkahattu tädit saivat lyöntivälineen maailman tiukimpiin kuuluneen elokuvasensuurin takomiseen josta kärsi pahiten aikuiskatsojat. Jos annatte lapsenne katsoa esim. K-18 materiaalia, kuten omat vanhempani aikoinaan sallivat minun tehdä, vaikka salaakin tuli moista harrastettua, ja näin ollen olen yksi syy silloiseen videolakiin, niin yrittäkää pitää huoli ettei joku "Räsänen" saa tietoa korviinsa sillä lopputuloksesta voi äänekkään, typerän ja panikoivan vähemmistön vuoksi kärsiä hiljainen, järkevä ja maltillinen enemmistö.

8/10

IMDb

Prison

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti