perjantai 18. lokakuuta 2013

The Conjuring



 Ed ja Lorraine Warren ovat paranormaaleja asioita tutkiva pariskunta joka on ollut kuvioissa jo 1960-luvulta. He ovat dokumentoineet ja julkaisseet tutkimuksiaan mutta tämän Perronin perheen tapauksen he pitivät salassa, tähän saakka.

 Perustuu tositapahtumiin, niinpä niin... Lähdetään nyt siitä että minä en usko sieluun saatika kuoleman jälkeiseen elämään tai Jumalaan, Jeebukseen enkä Saatanaan vaan pidän niitä mielen harhoina, massojen kontrollointina ja sen todellisuuden kieltämisenä että kun hengittäminen loppuu niin se on siinä, mitä itsensä tiedostavan mielen on hankala hyväksyä. Mutta jotkut uskoo ja kun uskoo tarpeeksi lujaa niin siitä tulee heille todellisuutta ja kun siihen lisätään jokseenkin selittämättömiä ja outoja yhteensattumia niin saadaan "tositarinoita".

 Totta tässä ainakin on se että Warrenit ovat oikea pariskunta joka on saanut nimeä omalla alallaan, edustaen maltillisempaa sekä kriittisempää osastoa aaveiden- ja demonienmetsästäjien joukossa, ja Perronien perhe on todellinen, se mitä tapahtui on sitten toinen asia. Mutta jos jälleen katsottaisiin itse elokuvaa tarkemmin.

 Vastaavanlaisia "perhe ostaa talon jossa ei kaikki ole kohdallaan"- elokuvia on kymmeniä, ellei jopa satoja mutta harvat ovat näin hyviä. Ohjaaja James Wan rakastaa selvästi saman aikakauden elokuvia kuin minä ja hän hallitseekin tyylin loistavasti. Wan on myös hyvin tyylitajuinen (kuten esim. Dead Silence osoitti) ja kokeileva ohjaaja vaikka hänellä onkin oma pikku juttunsa joka löytyy kaikista miehen töistä. Mutta niinhän on Renny Harlinillakin, joskaan hänellä ei aivan yhtä näkyvä olekaan.

 Hyvät näyttelijät lapsia myöten pitävät kasassa tarinaa jossa seurataan tapahtumien vaikutuksia kahteen perheeseen ja jonka tunnelmaa luodaan hyvin onnistuneesti äänillä sekä valoilla ja varjoilla, saaden liki kaksituntisen elokuvan tuntumaan huomattavasti lyhyemmältä. Se että hyvä ja paha ovat jälleen ne kristilliset versiot on pikku miinus, toisaalta niitä on iskostettu länsimaiseen alitajuntaan jo 2000 vuotta niin hankala siitä on paljoa poiketakaan, kuten hiukan antikliimaksinen loppu estävät antamasta tälle täysiä pisteitä mutta omassa lajissaan nostan tämän hyvin korkealle.

9/10

IMDb

The Conjuring

DVDCompare

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti