lauantai 15. helmikuuta 2014

Alien 3 - Special Edition


 Fiorina "Fury" 161, vankilaplaneetta syrjässä kaikesta, poissa silmistä, poissa mielestä. Planeetan harvoille ihmisille tuomio on elinkautinen mikä saattaa lyhentyä kun entisen metallisulattamon lähelle putoaa pakokapseli jonka ainoa eloonjäänyt ihminen ei ole kumminkaan ainoa elämä mikä saapuu riivaamaan Fiorinan vankien rauhaa.

 Alien 3:sta yritti tehdä useampikin ohjaaja ja heistä yksi oli Renny Harlin. Elokuvan käsikirjoitusongelmat olivat olemassa alusta lähtien sillä käsikirjoituksista oli jo siinä vaiheessa kolme eri versiota joista Harlinin haluamat versiot, alieneiden planeetta tai maan päälle tuleminen, olisivat tulleet aikoinaan liian kalliiksi. Ja kun mies ei halunnut vain toistaa aikaisempien kaavaa niin vuoden töiden jälkeen Harlin poistui projektista. Tämän jälkeen tuli muita käsikirjoituksia ja ohjaaja ehdokkaita joista Vincent Wardin versio olisi ollut ehdottomasti mielenkiintoisin. Homma päätyi ensikertalaisen David Fincherin käsiin ja tässä vaiheessa Wardin käsikirjoituksesta oli jäljellä enää rippeet tuottajien muokkailujen jälkeen eikä valmista käsikirjoitusta ollut käytännössä koko kuvauksien aikana.

 Itse kuvaukset olivatkin sitten eräät Hollywoodin tunnetuimmat hankaluuksiensa vuoksi ja jos tämä puoli kiinnostaa niin suosittelen katsomaan Making Offeja sillä jos käsittelisin niitä tässä niin tekstistä tulisi jumalattoman pitkä eikä kukaan jaksaisi lukea tätä. Pidän kumminkin ihmeenä että alkuperäinen teatteriversio oli edes kohtalainen tai että projekti saatiin loppuun ilman murhia.

 Teatteriversio oli aikoinaan pettymys, vaikka mielestäni plussan puolelle jäikin, mutta lähempänä Fincherin visiota oleva noin 23 minuuttia pidempi Special Edition paransi elokuvaa huomattavasti. Tähän on syynä elokuvan hahmojen syventäminen sekä useampikin lisätty ja muunneltu kohtaus jotka paikkaavat tarinassa olleita aukkoja varsinkin loppupuolella. Myös alienin, eli xenomorphin, syntymä tapahtuu erilaisen elämänmuodon kautta kuin aikaisemmin, vaikka olento liikkuukin vanhaan versioon sopivammin, ja syntymäkohtaus itsessään onkin voimakkaampi eikä xenomorphiin liittyvät muut pienet lisäykset ainakaan haittaa kokonaisuutta.

 David Fincher astui suuriin saappaisiin Ridley Scottin (NurinaNurkka) ja James Cameronin (NurinaNurkka) jälkeen ja vaikka saappaat olivatkin liian suuret niin kyllä suuri osa Alien 3: sen ongelmista kaatuu tuottajien niskaan, viittaan jälleen Making Offien katsomiseen, ja he ovatkin julkisesti pahoitelleet ohjaajan kohtelua tuotannon aikana. Joka tapauksessa Special Edition on se parempi versio elokuvasta ja se kannattaa katsoa jos olet nähnyt vain teatteriversion tai jos leffa on kokonaan näkemättä.

8/10

Imdb

Alien 3

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship (VAROITUS! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!)

Alien 3

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti