perjantai 7. helmikuuta 2014

Swamp Thing


  Tri Alec Holland on tehnyt tutkimuksissaan läpimurron jonka seurauksena hänet halutaan siirtää suolla olevalta tutkimuskeskukselta takaisin Washingtoniin. Tästä läpimurrosta on kulkeutunut tieto vääriinkin korviin ja niiden omistajat haluavat myös Hollandin keksinnön, vaikka väkisin. Tämän seurauksena Alec muuttuu Rämeen Olennoksi eikä hän halua keksintönsä joutuvan vääriin käsiin.

 Katsellaanpas hiukan historiaa: Swamp Thing perustuu Len Wein luomaan sarjakuvaan joka oli suosittu 1970-luvulla. Suosio oli tässä vaiheessa jo hiipunut pahasti kunnes Alan Moore nosti hahmon uuteen kunniaan 1985 (Mooren kertomuksissa esiintyi myös ensimmäisen kerran eräs Hellblazer-lehden myöhemmin saanut Constantine) mutta Swamp Thingin suosio sarjakuva puolella on edelleen ailahteleva ja tekeminen onkin useampaankin kertaan peruttu. Filmatisointeja on tämä sekä jatko-osa ja parikin TV-sarjaa, toinen animaation muodossa, joita en ole katsonut.

 Mutta mitä sai modernin kauhun ikoni Wes Craven aikaan Wein luomuksesta? Hyvin näytellyn, kömpelön ja kohtalaisen hauskan camp-elokuvan (Wikipedia) josta puuttuu liki täysin Swamp Thingin ylväys sekä merkitys (Hankala tietysti minun sanoa millainen hahmo oli alunperin, itselleni kun on tutumpaa Alan Mooren näkemys Swamp Thingistä), vaikka en usko että tästä on yritettykään tehdä mitään kuoleman vakavaa ja elokuva olisi sopiva perheen pienimmillekin jollei muutamassa kohtauksessa näkyisi verta sekä paljasta pintaa, naisen sellaista luonnollisesti, joiden johdosta saattaisi saada hankalia kysymyksiä.

 Swamp Thing on monessa mielessä 1980-luvun pieni läpileikkaus (Harry Manfredini, Ray Wise, David Hess, Adrienne Barbeau, Louis Jourdan, vielä uransa alkuvaiheissa oleva Wes Craven) eli jos moinen kiinnostaa ja jos haluaa saada muutamat hyvät naurut sekä nähdä malliesimerkin siitä miten sarjakuva filmatisointeja ei kannattaisi tehdä niin ei muuta kuin kalja kouraan ja katsomaan.

6/10

Imdb

Swamp Thing

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti