keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kuutamosonaatti


 Anni Stark on suosittu malli jolla riittää tempperamenttia ja jolle kuuluisuus on näyttänyt myös ne nurjat puolensa. Joten loma on paikallaan ja mikäpäs sen parempi paikka vetäytyä piiloon julkisuudelta kuin Suomen lappi talvella. Hienohelmalla on sopeutumis ongelmia Suomen jylhään luontoon mutta pahin ongelma on paikalliset juntit joista osa tuppaa käymään liiankin tuttavalliseksi.

 Suomalainen kauhuelokuva on harvinaisuus vaikka tämänkin kansan tarustoissa ja mentaliteetissa olisi paljonkin mistä ammentaa materiaalia. Mutta ei, juoppojen synkistelyä ja puskafarssia kyllä tuotetaan tusinoittain ja niitä ei meikäläinen suurelta osin kestä. Siitä syystä en enää katso suomalaisia elokuvia tai sarjoja kuin äärimmäisen harvoin ja silloinkin etsin jotain jossa ei ole Kaurismäkiä, Seliniä, Mäkelää tai Louhimiestä mukana sillä niiden nimien takaa löytyy yleisesti ottaen silkkaa sitä itseään. No, ensimmäinen Vares oli ok, toisen katsoi hampaat irvessä ja muita olen vältellyt hyvin sujuvasti, kiitos vaan.

 Toinen harvinaisuus suomalaisissa tuotannoissa on siedettävät näyttelijät mutta Kuutamosonaattiin on eksynyt jopa niitäkin vaikka taso onkin vaihteleva. Vuorosanoja on onneksi sen verran vähän ettei yksikään ehdi ottamaan päähän pidemmän aikaa mutta parhaiten edukseen nousee Kari Sorvali Arvo Kyyrönä letkautuksineen, joista osa on jäänyt ainakin yhden ikäpolven sanavarastoon, ja jo näyttelijän työt ainakin kameran edessä jättänyt Tiina Björkman on yllättävän ilmeikäs näyttelijätär joka ei tarvitse sanoja. Elokuvassa ei turhia hahmoja yksinkertaisesti ole ja jopa corgi Eppalla on paikkansa tarinassa. Myös ohjaaja Olli Soiniolla on enemmän kykyjä kuin lukuisilla muilla ohjaajilla tässä maassa mutta jostain syystä tuotoksia ohjaajan ominaisuudessa on tullut suhteellisen vähän.

 Kuutamosonaatissa on enemmän komediaa kuin kauhua mutta silti pidän tätä Saunan (IMDb) ohella parhaana kotimaisena kauhu elokuvana ja kyllähän Rare Exportsissa (IMDb) oli paljon hyvääkin. No, Valkoinen Peura (IMDb) pääsee myös lähelle vaikka se taas on enemmän fantasiaa.

 Kuutamosonaatissa on ongelmansa mutta hyvä että joku edes yritti erilaista suomalaista elokuvaa ja kiitos YLE:n sen sai jälleen nähdä. Nyt kun tälle saisi vielä sen DVD/BluRay-julkaisun.

8/10

IMDb

Kuutamosonaatti

DVDCompare

-----

Trailer (No, sitäpä ei YouTube tarjonnut mutta itse elokuva kyllä löytyi...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti