sunnuntai 7. joulukuuta 2014

The Abominable Dr. Phibes


 Lontoon poliisit ovat ihmeissään sillä kaksi lääkäriä on kuollut erittäin omituisilla ja erilaisilla tavoilla. Tilanne pahenee sillä eri alojen tohtoreita kuolee lisää ja yhdistävänä tekijänä on se että kuolintavoilla näyttäisi olevan jotain yhteistä raamutussa olevien vitsausten kanssa jotka koettelivat muinaista Egyptiä. Millainen mielipuoli on voinutkaan keksiä moista ja miksi?

 Hmm, että tämän nimenä on sitten joskus ollut Suomessa Vampyyrin kosto. Vampyyrifanien kannattaa kyllä etsiä katsottavakseen jotain muuta. The Abominable Dr. Phibes on kultti elokuva ja syystäkin sillä se on erittäin omalaatuinen sekoitus kauhua, komediaa ja taide-elokuvaa. Taide-elokuvalla en tarkoita mitään surkeuden ihannointia, narkkaamisen riemuja tai matkaa omaan olemukseen vaan varsinkin lavasteet ovat hyvin värikkäät ja taiteelliset mutta koska elokuva sijoittuu 1920-luvulle jolloin Art deco oli suosiossa niin hyvin moni asunto silloin on varmaan näyttänyt tämän kuvaupaikoilta. Samaa tyyliä on toki monessa muussakin elokuvassa käytetty mutta tässä se on niin korostetusti esillä ettei asiaan voi olla kiinnittämättä huomiota.

 Leffassa on myös paljon omia pieniä outouksia jotka tekevät The Abominable Dr. Phibesista persoonallisen ja yksi niistä outouksista on tietysti Vincent (R.I.P.) Pricen rooli sekä sen suoritus sillä vaikka mies oli erikoistunut eriasteisten hullujen näyttelemiseen niin aivan tämän kaltaista hän ei toista elämänsä aikana tehnyt. No, jatko-osassa tietty (IMDb) mutta siinä kyse on tietysti samasta hahmosta.

  Elokuvan käsikirjoittajat eivät ole raamattua kovin tarkasti lukeneet sillä jopa minä tiedän ettei kaikki tässä olevat vitsaukset pidä paikkaansa tuon maailman eniten myydyn fiktiivisen teoksen kanssa mutta joka tapauksessa The Abominable Dr. Phibes on hauska ja absurdi elokuva jonka kekseliäät kuolemat etsivät vertaistaan.

8/10

IMDb

The Abominable Dr. Phibes

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti