keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Going Postal


 Kilpikonna Great A'Tuin matkaa universumissa, kantaen neljää norsua joiden päällä oleva Discworld kantaa omaa taakkaansa: Sen asukkaita. Yksi näistä asukkaista on Moist von Lipwig, huijari joka joutuu vastuuseen teoistaan mutta Ankh-Morporkin johtaja Lord Vetinari antaa hänelle vaihtoehtoja: Hyppää pohjattomalta vaikuttavaan kuiluun tai ota vastuu kaupungin postitoimistosta jonka toiminta on olematonta, modernimpi viestintäjärjestelmä kun on vallannut markkinat täysin.

 Kirjeitä on kertynyt jo vuosien ajan joten Moistin urakka vaikuttaa mahdottomalta mutta koska hänelle on määrätty ehdonalaisen valvoja, golem nimeltään Mr Pump, joka tietää koko ajan missä valvottava on niin karkuunkaan ei oikein pääse. Halua karkaamiseen on mutta miehen mieli alkaa muuttumaan kun hänen elämäänsä ilmaantuu henkilö joka saa Moistin tuntemaan outoja asioita. Myös postitoimisto alkaa osoittamaan piirteitä joita missään rakennuksessa ei järjen mukaan pitäisi olla, olkoonkin että sen huoneet ja käytävät ovat täynnä unohdettuja kirjeitä. Mutta pääseekö huijari karvoistaan vai pääsekö huijari hengestään sillä tahtomattaan hän on saanut vihollisia, jopa sellaisia joita hän ei ole ainakaan vielä huijannut.

 Going Postal perustuu saman nimiseen Terry Pratchettin kirjaan jossa esiintyi ensimmäisen kerran Moist von Lipwig niminen hahmo. Kirjoja joissa hahmo on on tullut sittemmin muutama lisää, kolme taitaa olla tällä hetkellä, enkä alkuun pitänyt hänestä lainkaan, Syynä oli varmaankin se että von Lipwig poikkesi tutuista hahmoista joita Pratchettillä on lukuisia ja Moist sekä häneen liittyvät tarinat tuntuivat jotenkin valjuilta velhojen, noitien tai vartioston rinnalla.

 Sittemmin mieli on muuttunut sillä Moist on kaukana tylsästä ja tässä Richard (Grabbers) Coyle herättää hänet hyvin eloon. Myös muut näyttelijät ovat hyviä rooleissaan ja David (Poirot) Suchet onkin turhan vähän tunnettu tuon kuuluisan pikku belgialaisen ulkopuolelta. Tuotanto on jälleen laadukasta ja koska tehosteita ei tarinassa juurikaan ole niin rahaa on tällä kertaa laitettu lavasteisiin jotka tuovatkin Ankh-Morporkin hyvin eloon, ainakin pieneltä osin.

 Elokuvassa, joka on jälleen kerran kaksi osainen TV-elokuva, on viittauksia pankkiireihin ja ylipäätään huijareihin jotka eivät näe ihmiskohtaloita joita heidän teot saavat aikaan, pientä pottuilua uskovaisille (jos haluat tutustua tarkemmin Pratchettin näkemyksiin uskonnoista niin lue ainakin Small Gods. Pienet Jumalat) sekä viite populaari kulttuuriin jota X-Files edusti aikoinaan etunenässä, ainakin minusta.

 Going Postal jatkaa hyvin Hogfatherin sekä The Colour of Magicin viitoittamalla tiellä ja kunhan löydän aikaa niin pitää palata vanhempiin Pratchett filmatisointeihin, ensimmäisenä katsomisvuorossa on todennäköisesti hiukan uudempaa eli 2010 tullut Nation joka ei tosin ole kummoisia arvosteluja saanut.

8/10

IMDb

Going Postal

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti