maanantai 22. heinäkuuta 2013

The Whisperer in Darkness


 Albert Wilmarth on Miscatonic Universityn kansanperinteiden apulaisprofessori joka suhtautuu erittäin skeptisesti kansantaruihin ja haluaa erottaa faktat myyteistä. Hän saa avunpyynnön George Akeleyltä, jonka isän kanssa Albert on ollut kirjeenvaihdossa jo tovin, sillä heidän kotitilan alueelta on löytynyt outoja jälkiä sekä tulvien aikaan omituisia, rapumaisten olentojen ruumita paikallisesta vesistöstä ja Henry Akeley on sanojensa mukaan kohdannut moisia olentoja, elävänä. Kun George näyttää epämääräisiä mutta kumminin uskottavia todisteita niin asioiden todellinen laita täytyy tieteen nimissä selvittää ja matka Vermontin syrjäsudulle on väistämätön.

The Whisperer in Darkness perustuu H.P. Lovecraftin novelliin joka on suosikkini kirjailijan tuotoksista. Joten kriittisyysmittari oli ensikatselulla julkaisun aikaan säädettynä nolla toleranssiin mikä näin toisen kerran katselun jälkeen ajateltuna oli virhe. Kun saman tekijäporukan The Call of Cthulhu oli uskollinen alkuperäismateriaalille niin toki odotin tältäkin sitä. Näin ei ollut joten se rikkoi odotukset mutta syykin muutoksiin on ymmärrettävä sillä vaikka novellista olisi saanut loistavan lyhytelokuvan Callin tapaan niin täyspitkään materiaalia ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Kaikista muutoksista en pidä ja varsinkin loppu poikkeaa aivan liikaa alkuperäistekstistä vaikka Call of Cthulhu-roolipelaaja minussa hurrasikin. Herra Lovecraft antoi aika epämääräisiä ulkoisia kuvauksia luomuksistaan eli niissä on paljon tulkinnan varaa ja vaikken tässä ole Mi-Gojen ulkonäöstä samaa mieltä niin olentojen äänet ovat kylläkin onnistuneet.

 Mutta kun keskitytään itse elokuvaan ja pyritään unohtamaan novelli niin kestoa olisi voinut sorvata helposti kymmenisen minuuttia lyhyemmäksi hahmoja vähentämällä sekä poistamalla tarpeettomat kohtaukset. Hahmot ja kohtaukset kylläkin kävelevät käsikädessä isolta osin eli siinä samalla ne olisi mennyt. Muutoin elokuva on tunnelmallinen sekä synkkä ja HPLHS:n (H.P.Lovecraft Historical Society) tapaan novellin tapahtuma vuoden mukaiseen elokuvalliseen tyyliin tehty ja efekteiltään hyvä sekä perinteikäs eikä harrastelija näyttelijöissäkään valittamista ole yhtä lukuunottamatta.

 Vaikka olen Lovecraft fani joka olisi toivonut uskollisempaa sovellusta niin kelvollinen suoritus tämä kumminkin on ja vaikkei novellia seuraakaan orjallisesti niin se on kumminkin hyödynnetty liki kokonaan ja Lovecraftin yleinen lohduttomuus on läsnä. Mutta koska olen myös yleisesti Mythos- sekä CoC-fani niin sekin puoli saa tästä tyydytystä eikä elokuva harrastaja niitä turhia kohtauksia lukuunottamatta pääse liikoja valittamaan. Ja aina tämä Lurking Fearin pieksää, helpostikin.

7/10          Lovecraft fani
9/10          Mythos / CoC fani
8/10          Elokuva harrastaja
                  
IMDb

The Whisperer in Darkness

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti