sunnuntai 22. syyskuuta 2013

The Bourne Supremacy


 Jason Bourne on kääntänyt selkänsä menneisyydelle ja elelee vaatimattomissa oloissa, jatkuvasti varuillaan ja nähden unissa pätkiä mahdollisesta menneisyydestään. Mutta kun hänet häneltä viedään kaikki tärkeä ja rakas niin jahdattavasta tulee saalistaja eikä hän anna armoa vaikka syypäät hänen tilanteeseensa ovat kaivamassa jo huomattavasti isompaa kuoppaa johon haudata historian salat.

 Paul Greengrassin ohjaama jatko-osa The Bourne Identityyn tekee sen ihmeen mihin ei kovinkaan moni ole pystynyt eli jatko on parempi kuin ensimmäinen. En yleensä pidä heiluvasta käsivara kuvauksesta muutoin kuin satunnaisena tehokeinona ja vaikka Greengrass käyttää sitä käytännössä koko ajan niin hän osaa tehdä sen hyvin ja saa katsojan tuntemaan itsensä osaksi elokuvaa. Tähän tietty pyritään myös mockumentary leffoissa mutta onnistuminen on poikkeuksetta heikompaa.

 Supremacyssa on Identityä paremmat musiikit mutta käyttö on hillitympää ja niiden käyttämättä jättäminen oikeissa kohtauksissa luo huomattavasti vahvemman tunnelman kuin mahtipontinen äänivalli. Elokuvassa ei ole turhia hahmoja vaan jokaisen näyttäminen sekä käyttäminen on perusteltua ja ei käsikirjoituksessakaan ole mitään poistamista vaativaa vaikka ei pienistä hiomisista olisi haittaa ollutkaan.

 Matt Damon luo Bournesta synkän hahmon, miehen jolla ei ole mitään menetettävää mutta saavutettavaa siitäkin edestä eikä hän anna minkään olla esteenä ja vaikka sarja kantaakin hahmon nimeä ja toki Bourne on keskeinen tekijä niin silti hänet pidetään samalla vain osana suurempaa kokonaisuutta.

 The Bourne Supremacy on malli esimerkki siitä miten jatko-osa tehdään toimivaksi ja vaikka trilogian keskimmäinen osa onkin niin silti tästä ei jää välisoiton makua vaan teos viedään teemallisesti omaan loppuunsa asti vaikka tarinallisesti ei niin tapahdukaan.

9/10

IMDb

The Bourne Supremacy

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti