maanantai 16. joulukuuta 2013

The Hobbit: The Desolation of Smaug + Extended Cut


 Kääpiöiden matka kodin takaisin saamiseksi jatkuu varustettuna hobitti Bilbolla ja velho Gandalfilla. Mutta matka ei ole helppo vastoinkäymisten lisääntyessä lähempänä päämäärää. Ja toki taustalla on vielä suuremmat voimat jotka haluavat palata valtaamaan sen mikä on häneltä joskus riistetty.

 The Desolation of Smaug oli yksi vuoden odotetuimmista elokuvista vaikka The Unexpected Journey (NurinaNurkka) ei täyttänytkään sille asetettuja odotuksia. Ei täytä tämäkään mutta elokuvana tämä on parempi kuin edellinen vaikka leffalla onkin epäkiitollinen osa olla monella tapaa vain johdatus loppuhuipennukseen. Mutta hyvä johdatus sillä Desolation ei ole aivan niin hektinen kuin Journey ja tarinalle on annettu mahdollisuutta kehittyä aivan kuten hahmoillekin eikä kaikkea ole uhrattu toimintakohtauksien ehdoille.

 Täysin turhia kohtauksia ei ole vaikka osassa kohtauksista onkin taas turhuuksia, esimerkiksi jokilasku tynnyrissä- kohtauksessa, joita ilman kokonaisuus olisi ollut parempi sillä sen verran jotkin asiat paikoitellen ärsyttivät enkä ollut hullaantunut joihinkin väkinäisen oloisiin hahmoihin kuten en siihenkään ettei kaikkia kääpiöhahmoja osata vieläkään hyödyntää. Tiedän että kirjasta on poikettu paljonkin ja tarinaan on lisätty hahmoja Tolkienin muista töistä mutta vaikka olin ennakkoon kuullut niiden olevan epäonnistuneita ratkaisuja niin en ole itse samaa mieltä sillä liki kaikki tukee tulevaa tarinaa joka on nähty jo The Lord of the Ringsin muodossa ja tiedä sitten miten niitä hyödynnetään vuoden päästä tulevassa The Hobbit: There and Back Againissä. (Nimi ainakin muuttui matkan varrella The Battle of the Five Armiesiksi.)

 On etu olla tuntematta kirjoja tässäkin tapauksessa (Hobitin olen jo autuaallisesti unohtanut ja Lord odottakoon, mahdollisesti seuraavaan elämään) sillä jos olisin Tolkien fani saattaisin pillastua pahastikin. Mutta koska en ole niin The Desolation of Smaug on viihdyttävä fantasia elokuva ja hyvä lisä Peter Jacksonin luomaan versioon Keskimaasta.

 Ohjaajana Jackson on tosin alkanut toistamaan itseään pahasti ja koko katsomisen ajan takaraivossa kolkuttikin ajatus: Mitä Guillermo del Toro olisikaan saanut aikaiseksi sillä hänellä oli suunnitelmat jo pitkällä ennen MGM: n rahaongelmia jotka viivästyttivät kuvausten alkamista niin paljon että hän joutui poistumaan projektista.

 Vaikka kyseessä on edellistä parempi osa niin tämäkin huutaa Extended Cuttia tasoittamaan elokuvan paikoittaisia "Äkkiä eteenpäin!" hetkiä mutta niitä on huomattavasti vähemmän kuin Journeyssä. Visuaalinen komeus oli omaa luokkaansa mutta ilman 3D: tä olisi pärjätty vallan mainiosti ja lohikäärme Smaug oli luomuksena huikea, hahmonakin eikä pelkästään CGI- taidonnäytteenä ja pidin siitä että Gandalfin kykyjä tällä kertaa jopa oikeasti näytettiin muutoinkin kuin kiviensärkijänä tai vakuuttavana äänen käyttäjänä.

7,5/10

PS: Pakollinen ja tervetullut Extended Cut? No, kyllä kai sillä tämäkin parani hiukan. Mutta vain hiukan joten pisteet ei muutu. Lisättyä materiaalia on noin 25 minuuttia joista osa toimii hyvin (mm. pidennetyt Beorn ja Synkmetsä kohtaukset), osa niin ja näin (sinne tänne ripoteltua pikkumateriaalia) ja joitain ei olisi tarvittu lainkaan (mm. uusi lyhyt Thrain "sivujuoni").

 En tiedä miksi näitä pidempiä versioita ei voitu julkaista jo teattereissa sillä ihmiset menisivät (olisivat menneet) aivan varmasti katsomaan nämäkin. Uskoisin että syynä on se että teatterit saavat (saivat) yhden näytöksen enemmän/ilta ja raha on ollut ratkaiseva tekijä. Ei yllättäisi vaikka olisinkin oikeassa.

7,5/10

IMDb

The Hobbit: The Desolation of Smaug

DVDCompare

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti