sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Alien: Resurrection - Special Edition


 Nostromon viimeinen eloonjäänyt on kuollut eikä yhtiötä joka halusi itselleen Xenomorphin ole enää olemassa. Mutta aina löytyy tahoja jotka haluavat itselleen universumin vaarallisimman biologisen aseen ja heidän ratkaisuna asiaan on kloonaus. Näin he saavat haluamansa mutta kuinka kontrolloida jotain niin vaarallista, edes silloin kun niiden määrä on rajallinen? Vastaus: Ei mitenkään joten elossa olevien olisi päästävä jotenkin pois olioiden valtaamasta avaruusaluksesta.

 Kun aikoinaan kuulin että neljäs Alien olisi tekeillä niin en oikein tiennyt mitä ajatella sillä alkuperäinen tarina vietiin varman oloiseen loppuun. Mutta eihän elokuvien maailmassa mikään ole varmaa ja kun ensimmäiset tiedot käsikirjoituksesta kantautui korviin niin pidin koko kloonaus ajatusta naurettavana mutta se puoli ei ole käsikirjoituksen suurin ongelma. Enkä pidä ongelmana Xenomorphiin ja niiden kehitykseen tehtyjä muutoksiakaan, jotka ovat olleet niin monelle muulle se Nurinan kohde, sillä kyseessä on kumminkin sopeutuva loinen jonka DNA: ta on sorkittu eli mahdollisuudet ovat mielestäni rajattomat joten miksi niiden pitäisi pysyä samanlaisena, miksi ne eivät voisi muuntautua ja olla orgaanisempia elämän muotoja?

 Elokuvan ongelmana on joko Joss Whedonin käsikirjoitus tai sitten Jean-Pierre Jeunet ei ole osannut kuljettaa tarinaa tasaisesti eteenpäin sillä leffa on paikoitellen töksähtelevä sekä hätäisen oloinen varsinkin noin puolen välin jälkeen ja siinä vaiheessa koko elokuvan sävy sekä tunnelma muuttuu, toki nämä ongelmat ovat voineet tulla myös jälkituotannossa tai tuottajien sorkkimisesn seurauksena. Myös Jeunetin omaleimainen tyyli sotii käsikirjoituksen yleisen sävyn kanssa hiukan mutta pidän silti suuresta osasta hänen ratkaisuistaan ja varsin erikoiset näyttelijä valinnat tuovat oman lisänsä (Jeunet itse halusi mukaan Dominique Pinonin, joka on kaikissa hänen elokuvissaan, ja Ron Perlmanin joka oli ainoa Hollywoodin näyttelijä jonka Jean-Pierre tunsi entuudestaan The City of Lost Childrenin kuvauksista).  

 Alienit ovat aina olleet aloittelevien ohjaajien tuotoksia: Alien (NurinaNurkka) oli Ridley Scottin toinen täyspitkä, Aliens (NurinaNurkka) James Cameronin kolmas, Alien 3 (NurinaNurkka) David Fincherin ensimmäinen ja tämä on Jean-Pierre Jeunetin kolmas. He kaikki ovat kumminkin täysin erilaisia ohjaajia ja siinä onkin tämän sarjan vahvuus: Kaikki ovat omansa näköisiä, vaikka Fincher ja Jeunet käyttivätkin ruskeaa sävyä omissa elokuvissaan, eli tyylillisesti ei ole saman toistoa. Mutta ei ole myöskään tarinallisesti sillä saman toisto on onnistuttu välttämään hyvin ellei avaruutta tapahtuma paikkana voi pitää toistona.

 Eli näin lopuksi: Alien: Resurrection ei ole huono elokuva mutta se kärsii epätasaisuuksista ja jää siitä syystä sarjan heikoimmaksi. Tilannetta ei korjannut Special Editioniin uudestaan muokatut kohtaukset, kuusi minuuttia, tai lisätyt seitsemän minuuttia vaan ongelmat ovat syvemmällä. Elokuva on myös ohjaaja Jean-Pierre Jeunetin heikoin mutta huonompiakin jatko-osia on nähty, varsinkin jos kyseessä on ollut jo neljäs osa.

7/10

Imdb

Alien: Resurrection

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship (VAROITUS!!! SISÄLTÄÄ SPOILEREITA!!!)

Alien: Resurrection

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti