torstai 17. huhtikuuta 2014

Grizzly


 Kansallispuistoja tarvitaan eläinten ja luonnon suojelemiseen jottei tämä ihmisenä tunnettu loinen tuhoaisi lopullisesti kaikkea. Eräälle suojelu- ja leirintäalueelle ilmaantuu kumminkin liki viisi metrinen harmaakarhu jolle maistuu liha ja jolle ihminen on helppo saalis. Pian kukkuloilla liikuskelee retkeilijöiden sijaan aseistettuja metsästäjiä mutta heidän kohteensa ei ole mikään Nalle Puh.

 Grizzly oli aikoinaan suurmenestys ja taitaa olla vieläkin yksi eniten tuottaneista independent-elokuvista koskaan. Se sai myös aikaan, Jawsin tavoin, kopioiden vyöryn ja jos jonkin sortin tappajaeläin elokuvia tuli vuosien ajan kuin liukuhihnalta, taso oli kumminkin suurelta osin heikko, kohtalainen tai jopa naurettava (NurinaNurkka). Mutta ei tämä lukuisten kopioiden esikuva loppujen lopuksi kovin kummoinen ole. Ok, näyttelijät on hyviä mutta hahmot ovatkin sitten täyttä tusina tavaraa ja jos nykyään tehtäisiin vastaavanlainen elokuva niin se saisi ensiesityksensä todennäköisesti SyFy-kanavalla eikä nousisi kassamagneetiksi tai kulttielokuvaksi. Kuvauksissa käytetty oikea karhu on selvästi pienempi kuin elokuvassa väitetty koko on ja efektipuolella on ongelmia, esimerkiksi jostain syystä lähikuvissa käytetyt karhun käpälät vaihtelevat väriä samassa kohtauksessa ja nalle on useasti kohtauksissa turpa kiinni vaikka ärinää ja murinaa tulee koko ääniraidan voimalla, mutta kun karhu tekee tuhojaan niin maskeeraukset ovat kohtalaisen hyvin tehtyjä sekä yllättävän veristä nähtävää.

 Mutta Grizzly oli kumminkin edeltä kävijä, synkkä ja tyly kertomus ahneen ihmisen voimattomuudesta luonnon raivon edessä, ilman ydinonnettomuuksia tai hullun tohtorin kokeita, jonka ohjaajan William Girdlerin ura kesti vain vajaat seitsemän vuotta sillä hän kuoli vain 30-vuotiaana helikopteri onnettomuudessa Filippiineillä. Perinnöksi jäi yhdeksän elokuvaa joista liki kaikki on jäänyt pienten, tai vielä pienempien, piirien tuotoksiksi, jokainen omista syistään.

PS: Grizzlyyn kuvattiin jatko-osakin vuonna 1983 (IMDb) mutta kun rahat loppuivat kesken niin Unkarin hallitus takavarikoi kuvaustarvikkeet maksamattomien laskujen vuoksi ja elokuvan jälkituotanto ei päässyt koskaan alkamaankaan. Vuonna 1987 Cannon-yhtiö yritti tehdä elokuvan loppuun mutta yhtiö ajautui 1988 rahaongelmiin ja siihen loppui Grizzly 2: The Predatorin (Tai Grizzly 2: The Concertin) taival. Mutta jos on halu nähdä George Clooneyn, Charlie Sheenin tai Laura Dernin varhaisia suorituksia, tai ihmettelet miksi IMDb: ssä tuotoksella on pisteet, niin elokuvasta liikkuu vuonna 2007 julkisuuteen vuotanut Work Print ja jonkun innokaan fanin vuonna 2011 tekemä ns. Fan Edition jossa Work Printtiin on lisätty puuttuneet kohtaukset, joista liki kaikki ovat käsittääkseni karhu kohtauksia, käyttämällä mm Grizzlyä, Clawsia ja ykkösen ohjanneen Girdlerin Day of the Animalsia.

6/10 (Yksi piste loppukohtauksesta, nauru ei meinannut loppua.)

IMDb

Grizzly

DVDCompare

DVD

BluRay

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti