maanantai 9. marraskuuta 2015

My Bloody Valentine (1981) - Unrated


 Valentine Bluffsin kaivoskaupunki valmistautuu Ystävänpäivän tanssiaisten viettoon ensimmäisen kerran 20 vuoteen jolloin 100 vuotinen perinne katkesi kuolonuhreja vaatineen kaivosturman ja sitä seuranneiden murhien seurauksena. Mutta jo kaksi päivää ennen tanssiaisia kaupungin pormestari saa lahjaksi irtirevityn ihmissydämen ja vaikuttaisi siltä että parikymmentä vuotta sitten murhiin syyllistynyt henkilö on tehnyt paluun. Niin tai näin, ruumiita alkaa kasaantumaan.

 My Bloody Valentine on Kanadalainen slasher leffa joka joutui aikoinaan MPAA:n hampaisiin ja todella rajun sensuurin kohteeksi. "Kiitos" siitä kuuluu John Lennonin maailmaa järkyttäneelle murhalle jonka jälkeen kukkahattutädit saivat jostain syystä useamman vuoden ajan normaalia enemmän kannatusta ja sananvaltaa, ihan kuin murhia ei tapahtuisi muutoinkin päivittäin ja jopa ennen elokuvien syntyäkin on ihminen osannut ottaa hengen lajitovereiltaan. Hysterian, ja ennen kaikkea Paramountin vastahakoisuuden, seurauksena noin 3 minuuttia pidempi versio julkaistiin vasta 2009, hiukan ennen heikon 3D remaken ensi-iltaa, tosin joidenkin tietojen mukaan leikkauksia olisi aikoinaan tehty jopa 9 minuutin edestä.

 Elokuva tehtiin todella nopeaan tahtiin sillä tekijöitä pyydettiin tekemään elokuva helmikuuksi ja pyyntö tuli elokuussa eikä käsikirjoitustakaan ollut. Pienen pohdinnan jälkeen tapahtuma ajankohdaksi tuli Ystäväpäivä sillä kyseisen "juhlan" aikaan ei vielä yksikään murhaaja ollut valkokankaalla riehunut ja sopiihan se helmikuulle vallan mainiosti. Mutta nopea aikataulu ei näy oikeastaan muussa kuin näyttelijöiden suorituksissa, jotka on kumminkin tämän lajityypin parhaimmistoa, sillä muutoin My Bloody Valentine on slashereiden aatelia kuten mm Intruder ja kyllä tämä on parempi kuin Sleepaway Camp (pidin tosin siitäkin).

 Leffa etenee nopeasti ruumislaskurin naksuttaessa sopivaan tahtiin ja verisesti, varsinkin kun kaikki lisätyt minuutit on osa jokaista tappoa eikä vain yksi aikoinaan pois jätetty kohtaus. Myös kuvauksissa käytetyt oikeat kuvauspaikat tuovat leffaan uskottavuutta, varsinkin kaivokset joissa kuvaaminen metaanin vuoksi on ollut haasteellista, käytäpä siinä sitten tehokkaita lamppuja.

 My Bloody Valentine on syystäkin genren ystävien keskuudessa arvostettu teos jolle ei suoraa vertauskohdetta löydy sillä leffassa on persoonaa muutoinkin kuin tapoissa, ainakin siinä määrin mitä tämän genren edustajissa nyt vaan voi olla.

8/10

IMDb

My Bloody Valentine

DVDCompare

DVD

BluRay

Movie-Censorship

My Bloody Valentine

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti