keskiviikko 28. tammikuuta 2015

A Blade in the Dark - Italian Cut


 Bruno tekee musiikkia elokuviin ja hänen tämän hetkinen työnsä on tehdä sävellykset murhatrilleriin jonka loppua ei kukaan ole saanut nähdä, ohjaajan ohella siis. Bruno ei tosin tiedä sitä että elokuva sisältää tositapahtuman jonka tekijää ei saatu aikoinaan selville. Eikä murhaaja halua vieläkään paljastua...

 Slashereitä tuli liukuhíhnalta koko 1980-luvun, pääosin Yhdysvalloista. Mutta kyllä muuallakin osattiin ja varsinkin Italia kunnostautui niidenkín saralla ja miksipäs ei, Mario Bavan Bay of Blood on monen mielestä ensimmäinen slasher. Italialaisilla on myös oman tyylinsä joka eroaa noista moraalittomien teinien lahtausjuhlista monitahoisemmalla juonella, trillerimäisemmällä tarinankerronnalla, selvästi vähäisemmällä ruumiiden määrällä ja huomattavasti tyylitellymmällä visuaalisuudella vaikka verisyys onkin liki samaa luokkaa. Näihin käytetään termiä giallo olipa sitten kyse italialaisesta tai muualla tehdystä tämän tyylisestä elokuvasta. Lajityypin mestari oli aikoinaan Dario Argento ja hänen paras giallo on Deep Red mutta se siitä.

 Mario (R.I.P) Bava oli yksi italialaisen elokuvan suurista nimistä joten ei niin ihme että poikakin lähti samalle alalle, tosin vastaavanlaista legendaa Lamberto Bavasta ei tullut vaikka joitain menestyksiä ja kultti elokuvia häneltäkin löytyy (mm Demons sekä Demons 2). A Blade in the Dark ei ole oikeastaan kumpaakaan vaikka ainakin nimi on varmasti tuttu eurooppalaista elokuvaa seuraavalle. Itse en ollut nähnyt tätä sitten yläasteen jolloin giallo genre tuli itselleni paremmin tutuksi eikä muistikuvia tälläkään kertaa paljoa ollut.

 Ymmärrettävistä syistä sillä vaikka A Blade in the Dark ei ole genren huonoin (sitä sijaa pitää hallussaan tällä hetkellä entinen giallo mestari Dario Argento elokuvallaan Giallo) tai edes huonoimpia niin elokuva jää silti lukuisten muiden lajityypin edustajien jalkoihin. Leffa on ylipitkä eikä henkilöhahmot jaksa kiinnostaa vaikkei katsomisen aikana tarvinnutkaan seiniä tuijotella. Dubbaukset taas... No, tällä kertaa suosittelisin etsimään italiankielisen version sillä englanninkielinen dubbaus on heikko.

 Tarina on kumminkin kohtalainen ja käytännössä yhteen huvilaan rajoitettu tapahtuma ympäristö on saatu toimimaan. Lamberto Bavasta on ohjaajaksi mutta käsikirjoitus olisi vaatinut hiomista joten taidanpa joskus ottaa testiin elokuvan noin 9 minuuttia lyhyemmän teatteriversion. Kun olen ensin katsonut kaikki muut elokuvat jotka pitää katsoa.    

6,5/10

IMDb

A Blade in the Dark

DVDCompare

DVD

Trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti